Dům na bázi dřeva

Tisk

Drobné maličkosti – ozdoby nebo nezbytnosti?

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 08. listopad 2012 |

Přidat na Seznam.cz

2 kopieNejen velké bytové domy, kulturní střediska, mosty, administrativní budovy, kostely nebo stále narůstající počet rodinných domků – dřevostaveb utvářejí krajinu české země. Existuje mnoho drobných struktur, které místo svého vzniku obohacují – jejich materiálem je často právě dřevo, převážně proto, že díky svému charakteru umožní stavbě volně splynout s přírodou.

Dialog investora s architektem – jednoduché zadání, kreativní pojetí

18 kopieKaple Zahrádka u Petrovic, nebo také kaple St. Pierre, jak bývá nazývána, je příkladem drobné dřevostavby, která zatraktivňuje místo svého vzniku. Její působení ostatně ocenili i odborníci, kteří jí udělili cenu Stavba roku Středočeského kraje v kategorii "Drobná stavba ve volné krajině". Nutno dodat, že zadavatelem byl soukromý investor, na jehož rozsáhlém pozemku dřevostavba vyrostla.

3Architektonická forma kaple vznikala přesně tak, jak by hodnotná architektura vznikat měla – zadání od investora znělo poměrně pragmaticky – respektovat historickou formu a tvarosloví sakrální architektury. Tím se architekti ze studia Atelier Mozkyt samozřejmě řídili, ovšem vnesli do něj trochu kreativní invence a výsledek je tak právě díky nim hoden obdivu.

Volná interpretace historické formy udělala prostor pro moderní tvarosloví

8 kopieHistorickou formu dodrželi, ovšem její interpretaci pojali o něco volněji – své dílo doplnili architektonickým detailem, který je v moderní architektuře důležitým prvkem a pro kaple netypickým materiálovým provedením, které má symbolizovat její provázání s přírodou a jistou dávku nadčasovosti.

71112

 

 


9
Základním kompozičním tvarem a současně hlavní geometrií, která formuje architekturu kaple, je lomený oblouk, jež se propisuje na štítovou stěnu. Ta je uzavřená dubovým roštem s vloženým tahokovem, který otevírají dvoukřídlé dveře, umístěné na osu stavby. Lomený oblouk ve svém vrcholu přečnívá přes svislou rovinu vstupu a vytváří před kaplí chráněné závětří.

456

Strohý interiér nepůsobí díky použití dřeva studeně nebo odtažitě

1 kopieDůraz byl kladen i na vhodné umístění stavby, která se orientuje směrem k lesní cestě, vedoucí v mírném svahu nedaleko rybníka. Vzpomínková kaple musela být samozřejmě umístěná mimo hlavní komunikace, aby poskytovala příjemné místo k modlitbám a rozjímání, zároveň však bylo nutné jí umístit vzhledem k dobré pěší dostupnosti, aby při častých procházkách přírodou mohla plnit svou funkci.

161517


14 kopie
Interiér je opět zařízen s důrazem na jednoduchost a strohost prostoru. Klenba vnitřní lodě je provedena z jasanového bíle lazurovaného dřeva. Nad oltář je vsazen kříž tvořený z ocelových plátů. Průsečík ramen kříže vytváří místo pro svíci, oheň, jako symbol nehasnoucí lásky a odpuštění srdce Kristova.

Jsou pro Vás drobné dřevostavby symbolem daného místa?

10Drobné stavby, ať už jsou nebo nejsou vyhotoveny ze dřeva, jsou důležitou součástí koloritu kulturní krajiny. Díky nim je místo snadněji zapamatovatelné a už jen sama jejich přítomnost dokáže člověka přinutit zastavit se, chvíli rozjímat a vychutnat si krásu okolí. Často bývají také důvodem, proč se rádi vracíme na místa, která by možná jinak upadla v zapomnění.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop